Wat maakt Haarlem de beste winkelstad? »

Boek "De Canon van Haarlem"

Dit boekje bevat 50 verhalen over de geschiedenis van Haarlem. De verhaaltjes beslaan twee of drie bladzijden, wat het een makkelijk boekje maakt om te lezen zonder dat je er diep in hoeft te duiken. De verhalen zijn pakkend en gedetailleerd.

De canon van Haarlem

Leuke anekdotes, maar ook nog op feiten gebaseerd. In inleiding legt de schrijfster uit dat sommige verhalen die wel bij de geschiedenis van Haarlem horen niet in de Canon terecht zijn gekomen, omdat er geen feiten of datums bekend zijn. En waar menig stadsrondleider zijn verhaal over het onstaan van Haarlem als de waarheid bestempeld, geeft het Canon aan dat er meerdere verklaringen zijn voor hoe Haarlem aan zijn naam kwam, en dat we het simpelweg niet weten.

Eén van de mooiste verhalen vind ik die van de stadsbrand van 1576. Het verhaaltje van amper twee bladzijden neemt je mee naar de koude avond in 1576. De brandweer zou pas een eeuw later worden opgericht.De Spanjaarden hebben Haarlem nog bezet en het is al praktisch winter. Er breekt een brand uit die snel om zich heen grijpt doordat de meeste huizen van hout en stro zijn. Drie dagen later is een derde van Haarlem afgebrand.

Een wat recenter verhaal is dat van bevrijdingspop. Eerst georganiseerd in een gymzaal van een school, maar al snel groeit het uit tot een festival in de Hout wat duizenden bezoekers trekt. Het verhaal geeft mooi aan hoe het festival is uitgegroeid, ook door de medewerking van bekende Nederlandse artiesten.

Een leuk boekje, met korte verhalen over herkenbare Haarlemse plaatsen en gebeurtenissen.

  3.02.2015 21:48:00, van Sjoerd   , 256 woorden, Categoriën lijst: Verhaal ,

Nog geen reactie(s)